top of page

Oren Zarif Semne de avertizare cu accident vascular cerebral - Cum să le recunoaștemAccident vascu


Semne de avertizare cu accident vascular cerebral - Cum să le recunoaștem

Accident vascular cerebral

Un accident vascular cerebral (cunoscut și sub numele de accident vascular cerebral ischemic) apare atunci când o parte a creierului (fluxul sanguin cerebral), fie direct, fie indirect, devine blocată sau îngustată. Când se întâmplă acest lucru, privează creierul de oxigenul și nutrienții de care are nevoie pentru a funcționa corect. Rezultatul este că victima se confruntă cu o scădere semnificativă a memoriei, concentrării sau a altor funcții și poate chiar să-și piardă cunoștința.


Accidentul vascular cerebral afectează toată lumea, indiferent de vârstă, sex sau locație. Există două tipuri de AVC: primar (care reprezintă 80% din toate cazurile de AVC) și secundar. Un accident vascular cerebral primar apare atunci când zona afectată a creierului a fost deja afectată de blocarea unui eveniment ischemic; simptomele nu apar până când creierul nu a fost deja deteriorat. Celălalt tip de accident vascular cerebral apare atunci când se întrerupe alimentarea cu sânge a zonei afectate; simptomele vor apărea atunci când fluxul sanguin va fi întrerupt temporar. Simptomele AVC pot fi similare cu cele ale unui atac de cord, dar nu sunt fatale.


Persoanele care fumează, au tensiune arterială crescută (hipertensiune), diabet sau obezitate prezintă un risc mai mare de a suferi un accident vascular cerebral. Factorii de risc de accident vascular cerebral includ, de asemenea, istoricul medical al familiei. În general, persoanele care au mai mulți frați care au suferit un accident vascular cerebral sau care au un părinte, un frate sau un copil care a suferit un accident vascular cerebral prezintă un risc mai mare de a avea unul singur. Factorii de risc de accident vascular cerebral depind, de asemenea, de locul în care are loc blocarea corpului. Dacă blocajul apare în apropierea capului, se numește accident vascular cerebral focal; dacă apare în altă parte, se numește un accident transversal sau periferic.


Simptomele accidentului vascular cerebral sunt adesea confundate cu simptomele comune ale unui atac de cord. Acestea pot fi: dureri în piept, transpirație, dificultăți de respirație, amorțeală la nivelul mâinilor sau picioarelor, amețeli, slăbiciune sau șchiopătare, greață, vărsături, sufocare sau probleme de înghițire, umflături în sau în jurul gâtului sau feței, dificultăți la înghițire și dureri abdominale . Unele dintre aceste simptome pot fi, de asemenea, cauzate de intoxicații alimentare sau alte tipuri de probleme. Aceste simptome nu trebuie ignorate. Dacă vă confruntați cu oricare dintre acestea, adresați-vă imediat medicului dumneavoastră.


Semnele de avertizare pentru accident vascular cerebral variază în funcție de locul blocajului și de cât timp a avut-o persoana. Semnele de avertizare de accident vascular cerebral în cap și gât, care sunt destul de frecvente, nu sunt de obicei amenințătoare de viață. Semnele de avertizare de accident vascular cerebral la nivelul picioarelor sau brațelor, care sunt mai puțin frecvente, sunt uneori amenințătoare de viață. Semnele de avertizare privind accidentul vascular cerebral în zona stomacului sunt de obicei relativ benigne, cu excepția cazului în care sunt asociate cu alte simptome, cum ar fi amețeli, un atac convulsiv sau pierderea cunoștinței sau căderea în jos.


Accidentul vascular cerebral este o urgență medicală gravă. Trebuie să luați toate măsurile necesare pentru a vă menține în siguranță și pentru a vă asigura că și cealaltă parte este în siguranță. Nu uitați să vă luați timp pentru odihnă dacă simțiți că aveți probleme cu respirația sau că ați devenit slab. Accidentul vascular cerebral se poate dezvolta brusc, dar dacă luați măsurile de precauție necesare, puteți diminua impactul acestuia asupra vieții voastre.











Comments


Hi, thanks for stopping by!

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. I’m a great place for you to tell a story and let your users know a little more about you.

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page